

kedua2 kek ini sy gunakan resepi KEK CHOCOLATE KUKUS BADARIAH.
Kek Coklat Kukus Badariah - Sumber Puan Badariah Ibrahim (ResepiNet)
Bahan-bahan:-
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak (veg. oil)
1 cwn air panas
Cara-cara:
- ayak bersama tepung gandum, soda, baking powder dan serbuk koko.
- satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
- masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi
- last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
- adunan ready utk dikukus. Kukus selama 1 jam.
TOPPING COKLAT dari Noor Masri
Bahan-bahan:
250 g coklat masakan } potong kecil2
1 sudu besar majerin atau butter
130 ml double cream atau whipping cream
sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.
No comments:
Post a Comment