Sunday, February 17, 2008

RESEPI ROTI


ROTI (CHEF ROHAYA...bljar d bakewell JB)

500 gm tepung H.P.(high protein flour)

1/8 tsp calcium propinate.(jika suka.. tak ltk pun takpe)

1/2 tsp bread improver

10 gm Instant Dry yeast

50-100 gm gula caster

20 gm susu tepung

5 gm garam (1 tsp)

250 ml air ice (air wap)

60 gm butter


Caranya:

1) campurkan semua bahan kering, gaul rata.

2) masukan air, uli hingga jadi doh.

3) masukan butter, uli hingga licin.

4) apabila licin bagi kebeberapa biji, bulat2kan biarkan 10minit.

5) bentukan, tutup roti dan naikan selama 1 jam.

6) lepas 1 jam, sebelum bakar, renjis atau sray air atas roti.

7) bakar selama 10- 15 min pada suhu 200'C.

8) apabila masak, sapu butter.

sy selalu gunakan BM...pakai dough cycle, 20 min stop... lepas tu ikut cara no.4 sampai no. 8...blh juga gunakan food processer klu ada... sy pakai yg blade plastic...caranya masukan semua adunan...blend sampai licin(elastic)...lepas tu ikut no. 4 sampai no. 8.


notes: roti ini tak payah tumbuk dan peram...kenape? maaf sy pun tak tahu..sy hanya mengikut apa yg telah chef Rohaya ajarkan je...resepi ini blh buat pelbagai roti...ikut creativity masing2.


Cara membuat bunga:





notes: klu nak cantik...kat tngh tu blh ltk cherry ke, sesame seed ke atau instant custard seperti gmbr kat atas tu...intinya kacang merah.


ASSORTED BUNS


No comments: