Tuesday, February 19, 2008

MEXICAN BUN



sy guna resepi roti (CHEF ROHAYA)....blh jugak guna mana2 resepi asas roti yg anda suka.
(resepi inti dan topping dari blog Diana)
Bahan untuk Inti
100 gram mentega bergaram, dilembutkan
1/4 sudu teh esen vanilla
35 gram gula perang
Bahan untuk Topping
100 gram mentega, dilembutkan
80 gram gula aising, diayak
2 biji telur, dipukul sedikit
3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air
secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur kedalam esen kopi
100 gram tepung serbaguna, diayak

Cara untuk Intinya
Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
Cara untuk Topping
Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen kopi. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
notes: sebaiknya inti dimasukan kedalam peti ais dulu supaya mudah di masukan ke dlm dough .... roti kat atas tu, yg ada chocolate chips, intinya coklat...yg plain, intinya kaya...klu ltk inti kaya atau chocolate, topping nya blh di kurangkan gula.




No comments: