Thursday, September 11, 2008
PARPU TELUR
Parpu Telur (INAI)
1/4 cawan kacang dhall (rendam 2-3jam)
1/2 s/t halia+bwg merah+bwg putih mesin
3 biji kentang
2 biji telur
sedikit santan
garam
serbuk kunyit
1 cube ikan bilis(sy tambah..klu ltk ni kurangkan garam)
Utk tumis darat:-(Bahan B)
Minyak
1/2 biji bawang besar (hiris nipis)
2 helai daun kari
1-2 tangkai cili kering (potong pendek)sy pkai cili hidup
1/4 st biji sawi
1/2 st jintan manis
Method:-
1. Rebus dhall hingga empuk. Add kentang dan rebus hingga kentang empuk.
2. Add halia bawang, serbuk kunyit, garam
3. Masukkan santan...dan pecah telur sebiji-sebiji..jgn kacau sangat. Biar telur masak dulu. Kacau sikit2 je.Tutup api
4. Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis semua bahan B hingga wangi.
5. Curah semua bahan B dlm kuah tadi dan sedia dihidang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment