Sunday, March 9, 2008

IKAN DORY MASAK TAOCU



ni bahan2 ikan dory masak taocu
1. ikan dory (apa2 jenis pun blh)
2. kunyit serbuk
3. tepung jagung
4. taocu(apa2 taocu pun blh-sy pakai taocu manis)
5. air asam jawa
6. bawang besar(hiris)
7. halia(hiris- sy pakai halia serbuk)
8. bawang putih(cincang atau hiris)
9. lada( hiris)
10. daun bawang
11. tomato( klu kecil potong dua, klu besar potong empat)
12. minyak untk menumis
13. garam, gula(sy ganti garam dgn cube ikan bilis, pakai sikit je)

cara2nya :
campurkan ikan dory dgn sikit garam, serbuk kunyit dan taburkan dgn sedikit tepung jagung...panas minyak dlm kuali(klu blh pakai non stick supaya ikan tak melekat) goreng ikan macam biasa...apabila dah masak angkat dan ketepikan...ambil sikit minyak goreng ikan tadi tumiskan bawang, halia, bawang putih, lada hiris hingga layu....masukan taocu..tumis hingga naik bau...masukan air asam jawa...biarkan mendidih...masukan tomato, gula, garam(klu dah berasa masin takyah ltk garam sbb taocu dah masin)...kemudian masukan ikan...matikan api masukan daun bawang..blhlah di hidangkan.

notes : sy slu main campak2 je...jadi ikut selera masing2...rasa masak taocu ni masam2 manis.

1 comment:

Anonymous said...

Tra and basa fish?
Cream Dory?
Peixe Gato?
Panga?
Bagre?