Wednesday, March 26, 2008

IKAN KUNG PAO

ni kung pao ikan...resepi asal pakai ayam.



IKAN KUNG PAO (KUNG PAO CHICKEN)
Sumber: Cranko21

Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu (800gm ikan dory, potong2)
tepung jagung
garam
kunyit serbuk sikit(sy tambah)
Isi ayam(ikan) disalutkan sedikit garam, kunyit dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak (sy pakai roasted chestnut)
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang(pakai lada idup)
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak untuk menumis
garam - kalau perlu

Cara-caranya
Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api. Sedia untuk dihidang.

No comments: