Monday, March 31, 2008
BUTTER ROLLS
nak wat roti ni mudah je..mula2 rollkan dough dlm bentuk bulat besar...sapu butter atas dough ...lepas tu potong2 hingga ke beberapa bahagian seperti gambar di bawah ini.
lepas tu gulung...kat ujung tu cubit sikit klu tak nanti gulungan terbuka...klu nak letak sausage pun blh..klu tak plain aje.
biarkan 1 satu jam...sebelum bakar sy sapu susu...yg ada bijan tu inti sauge..yg plain tu kosong je.
lepas masak sapu butter...sejukan atas rack.
notes : sebaik je roti sejuk seal dlm plastik atau simpan dalam bekas kedap udara...semua roti memang tak blh dibiarkan kat udara terlalu lama...nanti jadi keras.. roti ni sy wat setengah adunan saja...resepi chef Rohaya.
SHEPHERD PIE
cara nak wat pie ni blh lihat disini http://www.videojug.com/film/how-to-make-shepherds-pie
Sunday, March 30, 2008
TIRAMISU
ni bahan untuk membuat tiramisu.
TIRAMISU(Hanieliza)
Bahan A
24 keping biskut tiramisu (klu tak de blh pakai kek apollo perisa kopi)
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli (sy pakai 1 tub kecil 150g)
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air ]
1 s/ k nescafe ] bancuhkan
serbuk koko(sy pakai chocolate block parut)
Bahan B
150 ml air ]
1 s/b serbuk agar2 ] masakkan sampai mendidih (sy ganti dgn gelatin 1s/b larut dlm air panas)
Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafe.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
resepi ni sy ambil di http://forum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=158627&extra=&page=55
Saturday, March 29, 2008
Friday, March 28, 2008
ROTI CHICKEN NUGGET
masukkan nugget dlm dough...nugget tu kena goreng dulu ye.
lepas roti naik sy sapu air susu (susu tepung campur air panas sikit, biar pekat sikit)...kemudian letak cheese slice atas roti.
lepas bakar sapu butter.
Thursday, March 27, 2008
CHOCOLATE ROLLS
sy sapu chocolate, taburkan kacang walnut panggang dan chocolate chips...gulung.
potong2...pakai gunting lebih mudah.
naikkan satu jam...seblum bakar sy sapu susu(blh juga sapu telur) ....kemudian taburkan badam.
Wednesday, March 26, 2008
IKAN KUNG PAO
IKAN KUNG PAO (KUNG PAO CHICKEN)
Sumber: Cranko21
Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu (800gm ikan dory, potong2)
tepung jagung
garam
kunyit serbuk sikit(sy tambah)
Isi ayam(ikan) disalutkan sedikit garam, kunyit dan tepung jagung - then goreng dan toskan.
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak (sy pakai roasted chestnut)
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang(pakai lada idup)
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak untuk menumis
garam - kalau perlu
Cara-caranya
Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api. Sedia untuk dihidang.
JALAN2 CARI MAKAN (JB)
Monday, March 24, 2008
ALA2 MEXICAN BUN
naikkan dulu roti ...kemudian snipkan dgn gunting di tengah roti lalu dipipekan dengan strawberry dan blueberry topping...kemudian kelilingnya pipekan vanilla topping (sama mcm mexican bun topping, cuma tak ltk perasa kopi...sy gantikan dgn vanilla essen)...lepas tu terus bakar dlm oven.
notes : klu blh toppingnya biar pekat..klu tidak toppingnya akan meleleh seperti gambar roti blueberry.Sunday, March 23, 2008
HOMEMADE NOODLES
Saturday, March 22, 2008
CINNAMON ROLLS
pertama roll adunan dough..sapu inti(butter+soft brown sugar+serbuk kayu manis gaul rata)...klu suka blh ltk mix dried fruits...atau plain je pun blh.
gulung...kat ujung skli...cubit dough betul2...klu tak apabila dia kembang nanti, gulungan terbuka.
potong2...tutup dengan plastik dan naikkan selama 1 jam...atau hingga double size dia...kemudian spray air baru bakar.
apabila masak blhlah di sapu butter atas roti...dan drizzlekan glaze icing(icing sugar+air panas sikit gaul)...klu nak ltk cream cheese frosting pun blh...ni kat bawah resepi cream cheese frosting.
CREAM CHEESE FROSTING(ALLRECIPES)
1/2 (8 ounce) package cream cheese, softened
1/4 cup butter, softened
1 cup confectioners' sugar
1/2 teaspoon vanilla extract
1 1/2 teaspoons milk
While rolls bake, stir together cream cheese, softened butter, confectioners' sugar, vanilla and milk. Remove rolls from oven and top with frosting.
Friday, March 21, 2008
JALAN2 CARI MAKAN (JB)
Thursday, March 20, 2008
BRAIDED BREAD
Wednesday, March 19, 2008
PIZZA ROTI
ni pizza curry tuna
ni cheesestick
notes : semua roti2 ni sy gunakan resepi chef Rohayah jugak.
Tuesday, March 18, 2008
Sunday, March 16, 2008
BISTIK KACANG PHOOL
BISTIK KACANG PHOOL
bahan2nya :
1. 1 tin kacang parang(foul medammas-buang air kisar halus)
2. 2 biji bawang besar
3. 2 biji bawang putih
4. sedikit halia
5. 1 1/2 sudu besar rempah bistik( sy pakai brand minah)
6. 2 sudu besar tomato sos
7. 1 biji tomato(dadu kecil2)
8. daging cincang 200gm
9. garam, gula secukup rasa(sy gunakan 1 cube rusuk maggi, klu dah ltk ni tak yah pakai garam)
10. air, minyak
bahan hiasan :
telur goreng mata lembu
bawang goreng
lada hijau hiris
limau kasturi
roti
caranya :
2,3,4,5 kisar... panaskan minyak tumis bahan2 kisar ...tumis hingga garing atau hingga keluar minyak...masukan daging cincang, kacau hingga daging masak...masukan tomato dadu, tomato sos, kacang parang kisar dan kacau slu...lepas tu masukan air sikit, klu pekat blh tambah air lagi...masukan garam,gula kacau lagi..apabila masak padam api...
cara menghidang :
ltk telur goreng atas bistik kacang phool...taburkan lada, bawang goreng, limau...apabila hendak makan blhlah diperahkan limau kasturi...bistik kacang phool ini di makan dengan roti biasa atau roti perancis.